Degustace vín Pavla Hrabkovského z V.Žernosek

 Dne 15. dubna 2010 se v klubu Havana v Ústí nad Labem sešlo téměř 60 vínomilců k pravidelné degustaci KPV. Tentokrát nás navštívil vinař z blízkých Velkých Žernosek, Pavel Hrabkovský se synem. Volba to byla velmi šťastná, líbila se jak prezentace, tak předvedená vína (deg.list). Zájem o degustaci ukazalo už přihlašování k rezervací míst, které připomínalo sprint. V neděli v osm hodin večer jsme degustaci oznámili, v pondělí v poledne už nebylo jediné volné místo.

 Pavel Hrabkovský hospodaří na zhruba šesti hektarech vinic. S vinařením začal jeho otec, který je původem z jižní Moravy a v roce 1955 byl umístěn do severních Čech. Založil zde řadu vinic a všechny jsou v současné době obhospodařovány Pavlem. Tyto viniční tratě mají jedno české a možná i světové unikum. Když byly před účinností vinařského zákona v roce 1995 sepisovány, soupis prováděly dvě dámy. Na dotaz, jak se trať jmenuje, odpověděl Pavlův otec jednoduše: U Hrabkovského a takto byla též trať zapsána. V českých zemích totiž neexistuje trať, která by byla pojmenována po vinaři a notabene dosud žijícím.
 
Již z této příhody bylo jasné, že degustace se ponese v příjemném a vtipném duchu a nikdo nebyl zklamán. Jeden z návštěvníku se ptal na buketní látky v prvním vzorku, načež mu bylo Pavlem odpovězeno, že tomu nerozumí, víno jen vyrábí a každý si ve víně můžeme cítit, co chceme. Navíc co bysme prý chtěli po vyučeném elektrikáři :-)) . Ovšem další vzdělání bylo doplněno na vinicích v Německu, přičemž Pavel tvrdí, že to dá každému vinaři víc než české formální odborné vzdělávání. Za svědka si vzal syna, který tyto školy studoval a studuje.
Velmi si váží přátelství s Vilémem Krausem, díky kterému se dostal k několika odrůdám ještě před oficiálním uznáním.
 
Vína vyrábí tradičním, "selským" způsobem, bez nepřirozených zásahů, síru dává tak, jak ho to učil otec- kávová lžička na sto litrů. Vína nezatřiďuje a i z ekonomických důvodů ponechává v kategorii zemské. Bílá vína kvasí obvykle v plastu, červená v sudě. Červená vína doslazuje na 22°Nm, bez tohoto zásahu by prý vína byla prázdná. Na doporučení syna začíná zkoušet vyrábět i vína růžová. Analytické hodnoty stanovuje odhadem, pokud je lze snadno změřit, provádí měření.
 
Některá vína lze koupit přímo ze sudu do petky, osvědčuje se zejména při větších odběrech a rychlé spotřebě (oslavy, svatby, grilování). S odbytem nemá žádný problém, o to víc si vážíme jeho ochoty k nám přijet. Při práci ve vinici má jednoduché motto: na řezání je vždycky času dost.
 
Modrý portugal rosé
I přes své "stáří" se jednalo o příjemné, svěží víno, vhodné na dlouhé letní pití.
 
Ryzlink rýnský
V chuti svěžest, příjemná mineralita, první favorit večera.
 
Müller Thurgau
Jeden z návštěvníků ho označil za nudný, Pavel mu sdělil, že podobně výstižné slovo dlouho hledal, že má stejný pocit. Před takovou schopností sebereflexe- klobouk dolů.
 
Kerner mě příliš nezaujal,
 
Tramín byl těžší, naleželý, s náznakem typické růže a kořene. Říkají mu dědovo vína, vyráběl si ho starý pán podle sebe.
 
Chardonay
Paráda, nádherná, voňavá, příjemná v chuti. O tuto odrůdu vede Pavel spor s Františkem Kupsou, dalším žernoseckým vinařem, který tvrdí, že do těchto končin nepatří. Pavel opět komentoval: V tom se neshodneme, ovšem vinař, to je Franta excelentní. Vítězka závěrečné losáže brala právě toto víno.
 
Muškát moravský
Příjemný, voňavý, dobře pitelný. Pavel používá tento název, neboť název MOPR je chráněn a platí se za něj. Částka za užívání je navíc taková, že mu Pavel sdělil: Tak si na...er. Jedná se vlastně o cuvée s müllerem, neboť za zničené rostliny je sázena právě tato odrůda a při sklizni se hrozno lehce smíchá.
 
Hibernal
Pro mě vrchol večera, lehký náznak kopřivy, voňavý, nasládlý, pokud bych nevěděl, o co jde, tipoval bych určitě sauvignon. Tento hibernal má ještě jednu obrovskou zvláštnost, ovšem tu nesmím pod trestem ztráty hrdla prozradit:-).
Minulý rok se Pavlovi hibernal nelíbil. A protože se mu nelíbil ani muškát, slil obojí dohromady. I o tomto víně měl své pochybnosti, ovšem vyprodal ho prakticky ihned, přijeli zájemci až z východních Čech, což Pavla silně překvapilo.
 
U červených vín bylo zajímavé sledovat jejich vývoj v závislosti na ročníku, asi nejvíce mi chutnal Dornefelder, který navíc má velký potenciál k vyzrávání- pokud nebude vypit dřív.
 
Když budu mluvit za sebe, degustace mě nadchla. Atmosférou, přístupem, víny. Řada návštěvníků se ihned domlouvala na osobní návštěvě, pomoci na vinici a podobně. Navíc jsme se dozvěděli od paní Hrabkovské, že je to vlastně jejich první větší degustace mimo sklep, v tom případě šlo myslím o oboustanně fajn premiéru.
Ve 23. 00 jsme se rozloučili a zamířili ke svým domovům. Čekali nás vinařské Litoměřice, viz další reportáž, kde jsme se s Pavlem po necelých 24 hodinách viděli znovu.
Fotky z akce najdete zde
 
P: S. Jak jsem psal výše, na řadu zájemců o degustaci se nedostalo, někteří toto zajímavé vinařství třeba neznají. Pavel Hrabkovský všechny srdečně zve na akci, která se jmenuje Vinaři na laguně a kde budou jeho vína k ochutnání. Akce proběhne 1. května na Severní terase v Ústí nad Labem a kromě vín je připraven bohatý program pro děti.
 

Rada KPV s Pavlem a Pavlem Hrabkovskými.