Degustace vín Pavla Skráška z Perné

Po dvou měsících prázdnin jsme se opět sešli 16. září 2010 v klubu Havana na degustaci vín Pavla Skráška z Perné. Akci jsme předběžně dohodli na výstavě ve Velkém Březně, kde měl Pavel stánek a družbu utužil Petr na místní výstavě vín v Perné. Dohodu urychlilo i to, že Pavel pravidelně zaváží vína některým zájemcům v Ústí nad Labem.
Na degustaci dorazilo zhruba 55 lidí, kteří se již přihlašovali v rámci nového systému. Pro případné zájemce popíši historii a současnost našeho přihlašování, ostatní mohou tento odstavec přeskočit.
 
Když jsme klub zakládali, byli jsme rádi (a to jsme dosud!) za každého člověka, který se přihlásil. Počet zájemců nepřevyšoval kapacitu zařízení, kde se degustace konaly, takže nebyl důvod cokoliv řešit.
To se změnilo zhruba po půl roce, kdy počet účastníků začal tuto kapacitu převyšovat. Zvolili jsme způsob stejně nespravedlivý ke všem, tedy- kdo dřív přijde, ten dřív mele a i ten se v určitém období osvědčil.
Zhruba začátkem tohoto roku však došlo k masivnímu nárůstu zájemců a celkovému znepřehlednění účastníků. Z důvodu překotného přihlašování, s ohledem na omezenou kapacitu, docházelo k duplicitnímu přihlašování a často se stávalo, že se přihlášení bez omluvy na degustaci nedostavili. Tím na některé pravidelně chodící účastníky nezbylo místo. Bylo nutné celou situaci nějak řešit.,
Řešení se nabízelo a v rukou ho měl pečlivý Petr, který naprosto detailně vede docházku. Z jeho seznamu nám jasně vyvstali lidé, kteří se zúčastňují pravidelně, a považovali jsme za dobré je za tuto věrnost nějak odměnit. Zrodil se systém VIP. Tito účastníci mají přednostní právo přihlášení za přesně daných podmínek a zbylá místa jsou teprve potom nabídnuta k dispozici ostatním.
Seznam členů ve VIP není definitivně daný! Každý půl rok provedeme zhodnocení a VIP, kteří tuto výhodu nevyužijí, budou opět přesunuti na pozici běžného člena. Naopak aktivní noví členové, kteří budou mít zájem, je klidně mohou v této pozici nahradit.
 
Pavel nám představil celkem 10 vzorečků (viz přiloženou tabulku) a jako překvapení burčák. Místo Pálavy měl být původně Aurelius, ale ten ještě není nalahvován. Pálava zase měla tu nevýhodu, že je již vyprodána.
Profesionálně vinařit začal v roce 1999, se zaměřením pouze na sudová vína. S lahvováním začal před čtyřmi roky. Asi třetinu hroznů nakupuje, zbytek má z produkce svých vinic. Bílá vína vyrábí v plastových nádržích, červená vyzrává ve starých dubových sudech. Některá jakostní vína částečně doslazuje. S kvasinkami trochu experimentuje, snaží se zachovat odrůdový charakter vína.
Bílá vína nesmírně příjemně voněla, v chuti mě už tolik neoslovila. S jedinou výjimkou - Pálava byla úžasná a pochopili jsme, proč je už vyprodaná. Nádherná vůně do růží, plná chuť s příjemnou mineralitou a kyselinkou. Však také vítězka losování požadovala přesně tuto láhev.
Dalším nesmírně příjemným překvapením byla vína červená. Již dlouho jsem tak dobrá nepil- hovořím samozřejmě o vínech pro Moravu typických, nesrovnávám s víny z jižních zemí. Vína se vyznačovala ovocitostí, krásně se pila a moc jim prospělo zhruba roční ležení na sudě. Mým favoritem byl Cabernet moravia, ovšem v těsném předstihu před oběma zbylými vzorky.
Burčak z odrůdy Muller Thurgau byl příjemný a jednalo se o hezkou tečku celé akce.
Pavel nasadil velmi příjemné ceny, takže zájemců o koupi bylo dost. Pak se dopíjely zbytky, povídalo se a celkově lze říci, že se další degustace opět vydařila.
MS