Degustace vín Petra Skoupila z Velkých Bílovic

Dne 21. října 2010 se sešlo přes šedesát vínomilců tradičně v klubu Havana v Ústí nad Labem, aby ochutnali vína Petra Skoupila. Degustaci vedl Jarda Šimek, který má ve firmě na starost prodej. Naše první setkání (s Jardou Šimkem) proběhlo letos v Bílovicích na otevřených sklepech a vzhledem k oboustannému zájmu byla dohoda velmi rychlá.

Jistě, nejedná se o žádné malé vinařství, roční produkce je 500 000 láhví, hospodaří nebo nakupují hrozny z několika desítek hektarů, ale určitě stojí za to prozkoumat vína, která se pyšní titulem, že je vyrobil vinař roku. Navíc je známou pravdou, že v tomto období je práce nad hlavu, to znamená, že žádný rodinný vinař k vám dojet prostě nemůže. Jardova ochota nám tedy přišla velice vhod a soudě podle rychlosti přihlašování, trefili jsme se opět do vkusu i členům klubu.
Protože chyběl Petr s Blankou, museli jsme všechny přípravy zvládnout ve třech, naštěstí několik kamarádů dorazilo již v pět a vše se povedlo stihnout. Díky. Do tempa jsme se dostali též ochutnáním již neprodávaného vzorku, který věnoval Jarda. V sedm byli všichni usazeni a mohlo se zahájit. Jarda je majitelem dostatečně silného hlasu a umí zaujmout publikum (asi to už nějaký pátek dělá:-))), vše tedy běželo jak na drátkách.
Vzhledem k tomu, že jsem musel nalévat, nemohl jsem si dělat poznámky, přijměte tedy prosím spíše pár postřehů a analytiku naleznete v přiložené tabulce.
 
Pokud bych měl vína charakterizovat jedním slovem, pak líbivá. Příjemně voní, příjemně chutnají, mají vyvážený poměr cukrů a kyselin.
Vína mají díky použité technologii čistou chuť, žádné travní tóny a podobně. Sběr probíhá výhradně ručně kombajnem typu bílovická babička.
Vína zrají v nerezu, u červených vín je použita metoda mikrooxidace.
Vinařství Skoupil úspěšně proniká I do zahraničí, ovšem spíše za účelem objektivního posouzení jejich vín, neboť s prodejem problém nemají. Objednávek na některá vína je tolik, že ani nelze všechny zákazníky uspokojit. Naopak Jardu mrzí, že některá červená vína jsou prodávána dříve, než dosáhnou optimální kondice, což je ale problém většiny českých vinařství.
Není se za co stydět, v bílých vínech opravdu patříme mezi špičku, ale světu začínají chutnat také naše červená vína. Paradoxně nebo možná právě proto z “nezajímavých” odrůd, jako je portugal nebo svatovavřinecké.
Barikování se provádí ve francouzských sudech, barikují i malou část bílých vín (obvykle deset procent množství), která pak scelují s těmi z tanku, výsledkem je vyváženější chuť.
Pro zákazníky se snaží vymýšlet stále nová lákadla, různé teambuildingové akce s prací ve vinici, dárkové poukazy, nedávno otevřeli zcela novou provozovnu směrem na Čejkovice včetně penzionu.
Degustaci zpestřovaly různé všetečné dotazy pro udržení pozornosti, velmi se mi líbil Jardův dotaz- jak vám chutná- po každém vzorečku. Alespoň pro mě je to důkaz jistého sebevědomí a odvahy jít s kůží na trh.
Pokud bych měl vybrat dvě vína, která mi večer nejvíce chutnala, pak to byl muškát moravský, zejména pro krásnou vůni, příjemnou kyselinu a nízký zbytkový cukr. Soudě dle reakcí ostatních to byl dle většiny nejméně povedený vzorek. Takže buď jsem ten extra znalec nebo mám jenom divnou hubu, vyberte si.
V červených pak zweigltrebe, s příjemnou mineralitou, tam jsme se shodli alespoň s kolegy.
Prodej na závěr probíhal též uspokojivě, opět pochvala pro Jardu, který ceny stanovil rozumně, tedy velkoobchodně.:-)
Degustace se velice vydařila, pokud bych měl shrnout- tato vína jsou určitě vhodná do gastronomie nebo jako dar. I naprostý začátečník nemůže sáhnout vedle a dárkem nebo objednávkou v podobě láhve minimálně neurazí. A každý si pak určitě může s široké produkce najít toho svého favorita. Abych parafrázoval jedno heslo- vína Petra Skoupila vám mohou chutnat nebo vám nemusejí chutnat. Ale opomenout je určitě nemůžete, pokud se chcete považovat za milovníka vína.
 
Fotografie z degustace si můžete prohlédnout zde.
Stránky vinařství zde.