Degustace – Vinařský spolek VINCÚR Modra (SR)

Dne 19.4.2012 se konala v ústeckém Klubu přátel vína další pravidelná řízená degustace vín. Tentokráte pozvání přijali zástupci Vinařského spolku VINCÚR z Modry – pánové Rastislav Čistý a Juraj Štiglic. Více v reportáži.

 

Tento spolek vinohradníků čítá toho času 35 členů a funguje již dvanáctým rokem. Jak sympatičtí hosté zmínili, všichni se tam mají rádi, pořádají časté společenské a vinařské akce a do svých vín se snaží dostat jen to nejlepší z přírody. Zakládají si tedy na Terroir svého kraje a musím říci, že jim to naprosto věřím.

 Většina vzorků, které jsem ten večer měl možnost přechutnat, dokonale splňovala úsloví „co ve vůni, to na jazyku“, byla svěží s příjemnou kyselinkou, nikterak vtíravá, pěkně pitelná, vymazlená.

Trend šroubovacích uzávěrů u bílých vín se šíří i v tomto spolku. Do budoucna je míní používat víc a víc. Nic špatného v tom nevidí a proč by také měli? Korků každoročně ubývá a jistě je rozumné je šetřit pro vína, která je potřebují kvůli mikrooxidaci – tedy především pro vína červená.

 Úvodní řeč obou pánů, seznamující nás se spolkem a filozofií výroby vína v Modre byla poměrně krátká a přešli jsme velice rychle k prvnímu vzorku.  Rád bych se tedy nyní s vámi podělil o degustační list s mými skromnými komentáři:

     1)      Veltlínské červené rané 2011 Jakostní, suché (výrobce: J.Štiglic VZM Modra)

Barva světlounce zlatavá. Ve vůni velmi jemné, uhlazené, ovocité. Chuť sametová, nevtíravá, pěkně ovocitá, víno doslova klouzalo do chřtánu, bylo výborně pitelné.

 

2)      Müller Thurgau 2011 Jakostní DSC, suché (výrobce: Villa Modur – Rasto Čistý)

Zkratka DSC (Districtus Slovakia Controlatus) je kvalitativní známka, která označuje vína vysoké kvality. Je to způsob apelačního hodnocení vín s ohledem na Terroir. Konkrétně Villa Modur nepoužívá standardní přívlastky, jak je známe, neboť z jejich pohledu jde pouze o přežitek, který nemá příliš velký význam. Na etiketě jsou uvedeny základní analytické hodnoty, ze kterých lze snadno odvodit kvalitativní vlastnosti vína.

Barva opět světlounce zlatavá. Krásně voňavé s květinovými tóny až do muškátu (vinař přidal do vína cca 10% Irsay Oliver). To samé v chuti, kde se lehce hlásí o slovo pikantnější kyselinka.

 

3)      Veltlínské zelené 2011 Pozdní sběr, suché (výrobce: Miro Dudo)

Tato odrůda je velmi typická pro tuto oblast a místní vinaři z ní dělají luxusní vína s krásnou minerální kyselinkou.

Barva světlounce zlatavá s lehkými odlesky zelené. Ve vůni nedozrálé jablko, stejně tak v chuti.

 

4)      Ryzlink rýnský 2011 Výběr z hroznů, suché (výrobce: Miro Dudo)

Barva lehce zlatavá. Vůně ovocitá, leč celkem nevýrazná. Chuť příjemně ovocitá do citrusových plodů, ale vystupuje zde alkohol a kyselinka, takže nepříjemně (pro někoho možná příjemně :-)) zahřálo po polknutí. Na dotaz člena klubu k panu Štiglicovi „proč vyšší alkohol, proč ne raději vyšší cukr, který by tomuto vínu jistě více slušel?“ přišla odpověď, že takto si to určil sám výrobce a za rok, za dva, víno na láhvi jistě ještě dozraje a ukáže se v lepším světle.

 

5)      Chardonnay 2011 Jakostní DSC, suché (výrobce: Villa Modur – Rasto Čistý)

Barva světlounce zlatavá. Ve vůni se projevil výrazně banán, který, jak jinak, byl znát i v chuti. Výborná chuťovka pro milovníky ovocitých vín s nádechem tropů (myslím tím tropy plné banánovníků, protože mango a podobné exotické mňamky bych zde ještě dlouho nehledal). Osobně se mi opravdu hodně líbilo.

 

6)      Tramín červený 2011 Pozdní sběr, suché (výrobce: Víno Kmeťo)

Tenhle Tramín si budu dlouho pamatovat, to však z toho důvodu, že mi tramín vůbec, ale vůbec nepřipomínal. Ve vůni ani v chuti žádná růžička, tak typická pro tuto odrůdu a byl jsem na rozpacích, zdali nacházím květinové či ovocité tóny. Od každého nejspíš tak trochu.  Kdyby mi toto nalili do sklenky a zeptali se „co piješ?“, stoprocentně bych neodpověděl „Tramín“. Nelíbilo se mi, ale byla to asi jediná skvrnka na degustačním lístku.

 

7)      Zweigeltrebe rosé 2011 Jakostní, suché (výrobce: Víno Kmeťo)

Barvička sytěji růžová. Ve vůni i chuti kompotovaná višeň (vzhledem k nízkým cukrům působila kapku nedozrále :-)), ale příjemně pitelné a osvěžující.

 

8)      Cabernet Sauvignon rosé 2011 Pozdní sběr, suché (výrobce: Miro Dudo)

Barva lehce růžová. Vůně méně výrazná s tóny višní a třešní a listu černého rybízu.

 

9)      Dunaj 2010 Výběr z hroznů, suché (výrobce:  J. a R. Růžek)

Tato odrůda je novošlechtěnec z dílny D. Pospíšilové a kolektivu z Bratislavy. Vznikla křížením Muškátu Bouchet a Oporta. Z důvodu častého sprchávání květů byla pak dále křížena se Svatovavřineckým. Tato odrůda dává nádherná, velmi plná a extraktivní vína vysoké kvality. Velmi dobře vyzrává a s pravidelnými výnosy. Bratia Slováci jsou na tuto révu právem hrdí.

Barva temně rubínová. Vůně plná lesního ovoce, velice výrazná s příjemnou sametovou tříslovinou a vyrovnanými cukry a kyselinami. O chuti můžeme mluvit ve stejném smyslu.

 

10)   Nitra 2010 Pozdní sběr, suché (výrobce:  J. a R. Růžek)

Další novošlechtěnec z dílny D.Pospíšilové. Vznikl na základě požadavku na révu Cabernetového typu vhodnou pro Slovenské podmínky. Vznikla křížením dvou Francouzských odrůd, Castets a Abouirion noir. Vznikla tím réva, která dobře vyzrává s pravidelnými výnosy a cabernetovými vlastnostmi. Malá perlička: odrůdy nesmí nést jména měst a tak dle požadavku zákona je nově odrůda přejmenována na Nitria.  Úsudek o logice věci nechám na čtenáři.

Barva intenzivní rubínová. Vůně i chuť plné, šťavnaté, plno lesních plodů. Výrazná, ale ne nepříjemná tříslovina. Je zde znát hraniční zbytkový cukr (5g/l) a vysoký extrakt.

 

11)   Contesa Cuvée 2010 Jakostní, suché (výrobce:  J.Štiglic VZM Modra)

Jedná se o kupáž, neboli známkové víno (každý rok se dělá podobně), z odrůd Frankovka+Svatovavřinecké+Merlot.

Temně rubínová barva. Masivní vůně až do likérových tónů. Chuť intenzivní, ovocitá.

 

12)   Svatovavřinecké 2011 Jakostní, suché (výrobce:  J.Štiglic VZM Modra)

Barva výrazně rubínová. Vůně nepříliš výrazná, po chvilce na sklence se však víno otevřelo a nabídlo zajímavé tóny lesního ovoce. V chuti navíc lehce šmrnclé sudem.

 

Jako specialitku na závěr nám hosté přichystali dva vzorky „výjimečných vín“:

 

13)   Alibernet 2011 Jakostní, suché (výrobce:  J.Štiglic VZM Modra)

Toto víno se účastnilo letošních jubilejních Vinařských Litoměřic a získalo Zlatou medaili. Tleskáme a myslíme, že si to rozhodně zasloužilo.

Toto víno je pro změnu novošlechtěnec pocházející z Oděsy, kde byl vyšlechtěn v r.1950 vykříženín odrůd Alicante Bouchet a Cabernet Sauvignon. Víno bylo původně vytvořeno jako barvířka na úpravu barvy vín ve slabších ročnících, protože hrozny mají, na rozdíl od ostatních modrých odrůd, antokyanové barvivo i v dužině.

Vinaři z něj ale začali dělat odrůdové víno které vyniká hutnou barvou, sametovými tříslovinami a cabernetovou plností.

Barvička jak má být – temně rubínová. Vůně ovocitá, středně výrazná, nevtíravá. Chuť plná ovoce, příjemně pohladí sametovostí, zakulacená, výborně pitelné.

 

14)   Veltlínské zelené 2009 Ledové víno, sladké (výrobce:  J.Štiglic VZM Modra)

Netřeba hledat slova komentáře. Jedním slovem „med“...krásný med :-)

 

Ledovka udělala příjemnou sladkou tečku na závěr a mohlo se přistoupit k losování šťastného výherce jedné z lahví, krom posledních dvou vzorků. Pro slosování se tradičně vybírala nepolíbená panna, která jako obvykle opět nebyla a tak se o losování postaral samotný host, Rasto Čistý. Vylosovaný návštěvník si vybral shodou okolností jeho „Šardonku“. Fronta na nákup lahví byla značná, což svědčilo o spokojenosti ochutnávačů.

Já jsem ještě prohodil pár slov s kamarády a poté jsem byl nucen se vzdálit do peřin. Degustace jsou čtvrteční, a proto bych se také nemusel ráno do práce probrat. Je to ale na jednu stranu dobře – člověk má alespoň přirozenou záklopku a ty tam jsou doby, kdy jsem vyhledával stav „být na kaši“. Čím je člověk starší, tím více si váží chvil, kdy ochutná dobrá vína a zůstane přitom ještě použitelný pro další činnost.

 Jednoznačně se dá tedy mluvit o úspěšné degustaci a věřím, že delegace z Modry nás opět v budoucnu navštíví.

 TýKej

 P. S.

Myslím si, že vína ze Slovenska skutečně stojí za povšimnutí. Většina z nás má špatné zkušenosti s víny, která se vozí ze Slovenska jako stolní, neboli správně „bez určení původu“, a plní se ve velkých vinařských podnicích v Česku do lahví, které se následně distribuují do marketů jako jakostní víno za nízké ceny. Na lahvích bývá pouze, dle požadavků zákona, uvedena země původu – Jižní Slovensko apod.  Ale podobné je to s víny z Maďarska, Itálie a dalších jižních zemí.

 

Tato degustace opět dokázala, že vína ze Slovenska jsou i velmi kvalitní a určitě si zaslouží pozornost. Dík patří tedy přátelům ze spolku Vincúr z obce Modra v Malokarpatské oblasti, kteří ochotně přijeli a představili nám svá vína. Dle ohlasů návštěvníků degustace měli velký úspěch a vína moc chutnala.

 PK

Foto z degustace naleznete zde.