Degustace vinařství Proqin aneb Svět je jeden velký otvírák!

 Dne 15. března 2012 se v klubu Havana sešlo skoro 60 vínomilců z Klubu přátel vína Ústí nad Labem, aby oslavili tři roky činnosti klubu a ochutnali vína i sekty vinařství Proqin. Více v následující reportáži.

 Svým rodičům vděčíme za mnohé. Co bychom si počali, kdyby nás nepočali? Kam bychom chodili somrovat peníze v těžkých životních chvílích? A jak bychom přežili tento svět, kdybychom od nich nebyli vybavení patřičnými moudry do života? Ani můj otec není výjimkou, takže jsem se dozvěděl vše o podstatných aspektech lidské činnosti. Například při mariáší vím, že „ mám hrát ze svejch a nebejt zbytečně chytrej po hře,“ při přežití v přírodě je třeba být vybaven 33 nejdůležitějšími věcmi, což je láhev rumu a karty, a stran otvírání nápojů, zejména alkoholických, vím, že „ svět je jeden velký otvírák,“ jak již bylo konstatováno v nadpisu.

Pan Kamil Prokeš je nejpíš mým utajeným bratrem. Bajonet, podpatek boty, golfová hůl, sklenička, sekera nebo prázdná láhev- to vše se dá použít v jeho podání k otevření láhve sektu. Rovněž není třeba stát při servírování s lahví před sebou, můžeme si na to sednout nebo si dát láhev za záda či na hlavu.

Kamilovy skopičiny jsme znali z internetu, osobně jsme se poznali na výstavě vína ve Velkém Březně v květnu minulého roku. Dlouho jsme vymýšleli, koho pozvat na výroční degustaci klubu (slavíme 3. narozeniny, letí to...) a po shlédnutí jeho vystoupení zaznělo to spásného slovo: Nick Carter. Tedy vlastně Kamil Prokeš.

Ale sabráží jeho vystoupení nezačalo, začalo tradičně, tedy představením vinařství. Vše o něm včetně poučného videa najdete na: http://www.proqin.cz/. Ochutnali jsme celkem 13 vzorků, nejprve 7 vín šumivých, pak šest tichých, viz přiložený degustační list, a sabráž byla mezi tím.

Vinařství mají Prokešovi v rodině, a byť se jedná o tragickou příhodu, dokumentují to tím, že se jim prastrýc utopil ve víně. Prezentují se coby menší vinařství s nekompromisní kvalitou produktů.

Pohovořil o výrobě sektů, ale opět- to se musí slyšet, reprodukuje se to špatně. Ale pár zajímavostí určitě zmíním.

Důvodem, proč je v České republice výrobců šumivých vín jen nemnoho, je, jako obvykle, legislativa, tedy spíše ekonomika. Z tohoto vína se totiž odvádí spotřební daň, ovšem nikoliv z prodeje, ale podle vyrobených kusů a předem. Neboli deponovat státu půl milionu korun si nemůže hned tak někdo dovolit. Odvádění daně kontrolují celníci. Jednou nějací noví jeli zkontrolovat jejich vinařství a nemohli ho najít. Zeptali se starého pána na ulici a ten jim řekl, že tam nikdo takový není ani nikdy nebyl. Večer pak Kamilovi hrdě hlásil, jak je zachránil před kontrolou a pokutou. Vzpomněl jsem si na kontrolory pálení alkoholu v USA během prohibice, kde na ně bylo rovnou stříleno, pořád jsme halt kulturnější země.

Aby trochu ušetřili, některá svá šumivá vína vyrábí tak, aby se legislativně do této kolonky nevešli a oni tak daň nemuseli platit. První vzorek nesplňuje tuto podmínku z hlediska alkoholu a je tak ideálním letním pitím nebo v malém množství variantou nealko piva. Vzorek dva a tři zase není uzavřen korkem a agrafou (ten kovový bazmek, co drží špunt), ale korunkovým „pivním“ uzávěrem.

Všechna tato vína jsou pojmenována po členech rodiny, s jedinou výjimkou, což je sekt Benedictus. Žádný se zatím nejmenuje po něm, bratrovi a otci, to si prý chystají na něco opravdu speciálního. Benedictus se jmenuje po papeži, toto víno bylo vyrobeno speciálně pro něj. Zajímavostí je i to, že má přesně 16 gramů cukru, tedy číslovku za jménem tohoto papeže.

Prokešovi nejsou tradicionalisté, pro výrobu sektů zkouší řadu odrůd, příští rok to bude sauvignon.

Alba muskat sekt se jmenuje po babičce Albíně, odrůda je jasná, muškát moravský.

Veronique neuburg cuvée se jmenuje po bratrově manželce a složení je 60 procent neuburské, 30 ryzlink vlašský a deset muller thurgau.

Petronilla muscat cuvée se jmenuje po Kamilově manželce.

Rosa Maria pinot noir rosé sekt mě ohromil. Úžasná, decentní jahodová chuť, rozhodně pro mě nejlepší sekt večera. Jmenuje se po další babičce, která za to, že ho po ní mohli pojmenovat, denně vypije alespoň jednu láhev.

Stephanus riesling sekt je tvořen ze 70 procent ryzlinkem rýnským, zbytek pak vlašským a jmenuje se po Kamilovu synovci, stejně jako Matthias pinot chardonnay sekt. Ten je tvořen ve stejném poměru jako předchozí rulandským bílým a chardonnay.

Poslední sekt jsme si představili výše, jmenuje se Benedictus tramín sekt a úžasně po této odrůdě voní. Druhé místo pro mě tento večer.

Žádné šumivé víno nemůže mít víc než 32 gramů cukru, protože pak bych tlak překročil pevnost láhve a mohlo by dojít k explozi. Dozvěděli jsme se, že špunt se drží vždy palcem a nikdy se na nikoho nemá mířit.

Kamil představil i další plány, kam patří výroba vinného oleje a vinné „mouky“. Olej se lisuje z jadérek hroznů. Ty se získají ze zbytků po lisování vína a má to ještě jeden efekt. Jde o vynikající hnojivo, ovšem odběratelé ho nechtějí, protože jadérka vyklíčí a zazelenají se. Tím tenhle problém odpadá. Po vylisování jadérek vzniká jakási mouka s unikátními vlastnostmi, mimo jiné je vhodná pro alergiky a chléb z ní upečený voní po té které odrůdě.

Vinný olej je též nesmírně zdravý, chuťově neutrální a má vysoký tzv. kouřový bod, tedy kdy se  začíná přepalovat. Cena bude relativně vysoká, určitě za litr oleje v řádech stokorun. Jen pro představu, na litr oleje potřebujete 50 kilo zrníček a ty získáte z 1300 kilogramů hroznů.

A pak přišel zlatý hřeb večera. Představu si udělejte z výše zmíněného videa. Kamil přiznal, že zhruba před rokem si málem uřízl poslední článek prstu, naštěstí mu ho bez následků přišili. Ročně sekne před 700 láhví. Je úřadujícím dvojnásobným mistrem České republiky, ale vzhledem k open charakteru mistrovství s účastí například Francouzů i světovým šampionem. Ti byli ohromeni zejména freestylem, tedy odseknutím 12 láhví co nejbizarnějším předmětem, sami se zmohli jen na nůž a spodek sklenky. Údajně pak řekli: „Jestli se takhle seká první liga, tak my jsme tak okresní přebor.“ Kamil doplnil, že pokud vyhraje po třetí, musí povinně skončit soutěžit a nastoupí coby porotce.

Ani tichá vína nezklamala. Ohromil mě černorybízový sauvignon, nedávno jsem pil novozélandský a tenhle se mu projevem hodně blížil. Skrblík ve mně pak dodá, že je také skoro o půlku levnější.

Moc mi chutnal Cabernet moravia v obou variantách, růžovka byla čerstvě nalahvována pro naší akci.

Zpestřena byla i závěrečná losovačka. Vítěz bral Benedictus, ovšem Kamil se vytasil s dalším překvapením. Další vylosovaný šťastlivec dostal láhev a šavli a pod dohledem mistra si mohl vyzkoušet sám sabráž. Kamil je nejspíše výborný učitel, protože se to povedlo hned napoprvé a perfektně.

Ani závěrečný prodej nebyl špatný, Kamil nám dal velmi výraznou, de facto velkoobchodní slevu, takže se řada účastníků odměnila unikátním dárkem.

Pak jsme provedli tradiční foto a Kamil se rozloučil. Spěchal domů, protože od sedmi hodin přednášel na vysoké škole v Brně.

Ještě jednou bychom chtěli Kamilu Prokešovi moc poděkovat za úžasný večer a opět mohu jen doporučit jeho degustaci všem, kdo mají rádi zejména sekty a skvělou zábavu.

Foto z degustace naleznete zde.

MISA