Degustace: Vínne pivnice Sv.Jur, Slovensko

 

Dne 21. dubna 2011 se uskutečnila další pravidelná degustace Klubu přátel vína Ústí nad Labem. Pozoruhodná byla především tím, že se jednalo o prvního zahraničního zástupce, kterého jsme u nás přivítali. Podrobnosti v následující reportáži.

 

 
Na tuto degustaci jsem se dlouho těšil, neboť ochutnat slovenská vína se, bohužel, nedaří každý den a už vůbec ne za přítomnosti zástupce vinařství, v tomto případě příjemného pana Chowaniece. O vinařství se lze informovat na pěkných a vyčerpávajících webových stránkách.
 
Degustaci určitě moc pomohlo, že tu pan Peter Chowaniec i přespával, tedy vše probíhalo v pohodě a bez stresu. Navíc je majitelem dostatečně důrazného hlasu (maminka je učitelkou hudby), takže účastníci seděli, poslouchali a dutali pouze sporadicky.
 
Na Petrovo vyžádání byla dovezena, mimo jiné, vína odrůd Pesecká leanka a Dunaj, která jsou u nás poměrně neznámá. Moc nás potěšilo i zařazení většiny vín aktuálního ročníku 2010 (viz degustační list). Odrůda Dunaj začíná být populární i v Rakousku. Míním tím, že tam začíná být vysazována ve větší míře.
 
Vinařství vzniklo po roce 2000, přičemž pan Chowaniec vystudoval hydrogeologii, pracoval ve vinařských potřebách a nakonec ho jeho chuť dělat víno přivedla ke spolupráci s panem Krajčírovičem, který do té doby vyráběl pouze vína sudová. Vinohradníkem a posledním stálým zaměstnancem je pan Macháček, který si též splnil sen, do té doby dělal účetního. Stará se o vinohrad a kvalitu nakupovaných hroznů pro výrobu vín. Podle mě je dobře, že pánové své původní profese už neprovozují, svět by přišel o moc pěkná vína.
 
Vinařství v podstatě žádné vinice nevlastní, ale 15 hektarů má v dlouhodobém pronájmu a mimo to ještě hrozny nakupuje od prověřených dodavatelů. Zakládání vinic je v této oblasti obecně velký problém, neboť vzdálenost od Bratislavy činí jen několik kilometrů a půda je zde drahá. Stávající vinice jsou navíc rozdrobeny mezi řadu majitelů.
 
Řez révy vedou pouze na jeden tažeň a šest oček. Úrodu redukují maximálně na 2. 5 kilogramu na hlavu, aby zajistili optimální kvalitu vyzrání hroznů.
Veškerá výroba vína probíhá téměř výhradně v nerezu, technologií řízeného kvašení. Mošt odkalují a na zákvas používají čisté kultury kvasinek, aby eliminovali rozvoj špatných kultur, které dokáží víno i znehodnotit. Zbytky po výrobě vrací zpět do vinice jako hnojivo. 
 
Některá vína jsou školena v barikových sudech s lehkým vypálením. To jim poradil francouzský vinař zhruba podle teze- máte lehčí vína, používejte lehčí vypálení. Zpětně pánové jeho radu oceňují.
 
Vína dělají lehčí, čistá, s příjemnými ovocitými tóny a předpokládají jen velmi krátkou archivaci. Oni sami vína prakticky nearchivují, vše jde ihned do prodeje. Dělají výhradně vína lahvová a snaží se každý rok mít vína přívlastková. Je to podle jejich názoru jediná možnost, jak čelit invazi vín z jiných zemí. Hlavními odběrateli jsou gastronomické provozy, privátní zákazníci a v menší míře vinotéky.
 
Vinařský zákon a jeho prosazování je na Slovensku velmi obdobné jako v Čechách, sympatická filozofie vinařství tvrdí, že na etiketě jsou předepsány povinné údaje a dále na ně lze psát cokoliv. Oni tak činí a na etiketách naleznete řadu doplňujících informací. Design je decentní a líbivý. Zvláštností u přívlastkových vín je „kolek“ na termokapsli na vrcholu lahve, který jasně určuje, že víno bylo takto zatříděno, bez něj hrozí prodejci vysoká pokuta.
 
Protože byl ze strany vinaře zájem o zpětnou vazbu, účastníci bodovali vzorky. Systém byl úplně jednoduchý. Každý mohl dát hlas třem bílým a dvěma červeným vínům, ty se pak sečetly a měli jsme vítěze. V bílých zvítězil na plné čáře „úplně obyčejný“ Müller Thurgau, červená dostala zhruba stejný počet bodů, nejvíce se líbil vzorek poslední (cuvée odrůd Cabernet sauvignon a Merlot).
 
Mě zaujaly ještě Pesecká leanka (Feteasca regala) - příjemná, broskvová vůně a Muškát moravský s velmi hezkou citrusově muškátovou vůní a elegantními kyselinkami. Dalším velkým plusem degustace byla absence vnucování senzoriky, pan vinař nás spíše upozorňoval, jakým způsobem vznikají které vjemy.
 
Pobavil i líčením výzkumu mezi pitím rozličných nápojů (včetně vína pochopitelně) a omezením rozvoje rakoviny (trochu to připomíná tříletý intezivní výzkum vlivu Měsíce na dojivost krav, aby bylo zjištěno, že Měsíc na to žádný vliv nemá…:-), jde ale o hezký reklamní tah. Zatím se nepodařilo prokázat tento vliv, spíše se bude jednat o placebo a psychické důvody. Ale kdo ví, průzkum stále pokračuje… Poukázal i na tzv. Francouzský paradox a souvislost mezi látkou resveratrol a nízkým výskytem kardiovaskulárních chorob u francouzských vinařů.
 
Všechna vína byla velmi příjemná, dobrá, líbivá a chutnala mi. Téměř všechna vína byla suchá. Potěšilo mě, že je pořád snaha zachovat odrůdovost, vína neunifikovat a že nejsou fádní.
 
Při závěrečném prodeji se tentokrát kupující nerozvrstvili rovnoměrně a některá vína zbyla. Naopak jiná byla pryč za pár okamžiků a prodalo by se jich ještě daleko více. I tak věřím, že byl pan vinař spokojen. Já tedy byl spokojen náramně.
 
Budete-li mít možnost někdy tato vína přechutnat, neváhejte. Pro nás byla velkým a milým překvapením. Všem účastníkům ochutnávky, jak jsme se dozvěděli po skončení akce, se líbila nejen vína, ale i celkový průběh večera, nabitý množstvím informací o vínech a vinařství.
 
Fotografie z degustace si můžete prohlédnout zde.