Únorová degustace vinařství Volařík z Mikulova

Dne 17. února 2011 se sešlo 60 vínomilů v klubu Havana v Ústí nad Labem na pravidelné degustaci Klubu přátel vína, aby přechutnali vybraná vína vinařství Volařík z Mikulova. Pro nás začala akce už v pondělí, neboť jsme prováděli drobné úpravy v prostorách v prvním patře. Důvodem bylo to, že Růžena (majitelka) druhé patro uzavřela a my se tak museli přesunout o poschodí níže.

 Nevím, jak pro ostatní, ale pro mě to je změna k lepšímu. Vína se nemusí tahat až do posledního patra a nyní, vzhledem k dispozici prostor, hovoří vinař spíše do šířky než do dálky. Je ho tedy lépe slyšet a lépe se udržuje pozornost posluchačů.

 
Soupis vín dorazil včas před degustací ve vzorné kvalitě s vyčerpávajícími analytickými hodnotami. Zájem byl jako obvykle velký, na řadu dalších zájemců se prostě už nedostalo. Jablko by v místnosti nepropadlo, jak bylo nabito.
 
Za vinařství Volařík dorazil sympatický obchodní zástupce Jiří Balga, kterého známe již z různých akcí a výstav vín. Představil nám Mikulovské vinařství. Celý večer velmi zasvěceně hovořil o technologiích výroby, rozlohách a specifikách jednotlivých tratí a odrůdové skladbě vinic. Tyto informace naleznete na velmi pěkných webových stránkách vinařství. Pružně reagoval i na dotazy z publika.
 
Vzhledem k personálnímu oslabení jsem musel nalévat, takže poznámky budou poněkud kusé a chaotické. Určitě mi utkvělo, že všechna vína byla čistá, líbivá, dobře pitelná. Moc mě potěšilo, že nám pan Balga nevyprávěl pohádky o prodaných vínech, ale vzorky roku 2009, které jsme měli zájem přechutnat, pro nás prostě schoval. Tomu říkám přístup.
 
Asi každý si hned všimne a zarazí ho, při pročítání degustačního listu, minimum červených vín. Vinařství od nich postupně upouští a hodlá se v budoucnu věnovat prakticky výhradně vínům bílým, maximálně růžovým a klaretům. Tato filozofie a otevřenost je mi sympatická.
 
Unikátní v rámci našich degustací byla ochutnávka hned tří vzorků ryzlinku vlašského ve kvalitě pozdní sběr. Mikulovská oblast a zejména Pálavsko je svými vlašáky proslulé. Minerální kyselinka, typická pro tuto oblast, se prolíná téměř všemi vzorky a šetrně provedená technologie řízeného kvašení zaručuje fantastický buket. Zmíněné vlašáky byly z různých tratí a s různými zbytky cukru.  Mně asi nejvíc chutnalo to druhé, vyvážené, polosuché.
 
Hvězdou večera byl nepochybně sauvignon s vůní a chutí vyvážené směsi černého rybízu a broskve. Vinice byla vysázena okolo roku 1985 a nikdo již neví, odkud byly klony získány. Pravdou je, že se charakterem trochu vymyká současným klonům sauvignonů z nových výsadeb. Vítěz závěrečného losování bral právě toto víno. A při prodeji byl pryč během několika minut. Pan Balga říkal, že charakterem je hodně podobné novozélandským sauvignonům- tak kdo je máte napité, můžete si učinit lepší představu.
   
Tramín byl učebnicově růžičkově voňavý, opět poplatný pálavskému vápencovému podloží a též moc dobrý. Měl sice vyšší zbytkový cukr a nižší kyselinu, ale i tak si své ctitele našel.
 
Rulandské šedé – v současnosti velmi módní odrůda. Tady bylo nabídnuto ve výběru z hroznů a polosladkém provedení. Sice tam byl vysoký zbytkový cukr, ale vyvažovala ho kyselinka (6,8g), a s krásným odrůdovým buketem to bylo krásné a elegantní víno.
 
Za zmínku stojí i klaret z odrůdy Zweigeltrebe v kabinetním provedení. Byl to nejsušší vzorek večera a trochu mu uškodila vyšší teplota při servírování. Barva byla slabě lososová, chuť ovocná s dominancí lesního ovoce a jogurtem v dochuti. Určitě bych ho nedoporučoval k dalšímu skladování, teď bylo „akorát“.
 
Červená vína, Svatovavřinecké a Merlot, byla vyrobena technologií karbonické macerace, kdy hrozny fermentují v kádích za nepřístupu vzduchu. Jak prozradil pan Balga, tato technologie dostane z hroznů více tříslovin a ostatních látek, oproti běžné oxidativní metodě a po skončení fermentace je důležité zrání v sudech. V tomto případě byly použity nové barikové sudy z francouzského dubu, ve kterých zrála po dobu dvanácti měsíců. Pila se dobře, byla příjemná, ale pokud vezmu jejich cenu a srovnám s konkurencí, je otázkou, zda uspějí.
 
Degustace se dle ohlasů návštěvníků moc líbila, dostatečně razantní projev a someliérské zkušenosti pana Balgy zaujaly, dokonce tak, že se téměř nekonalo ani běžné vyrušování hovorem. Předváděná vína byla vážně příjemná a každý si něco vybral. Tedy příjemný večer a na degustační mapě nám přibylo další vinařství, jehož produkty je určitě dobré mít při konzumaci na zřeteli. Všem, kteří vína z tohoto vinařství ještě neznají, doporučuji něco ochutnat.
 
Fotografie z degustace naleznete zde.
 
MS a PK