Vánoční degustace KPV - Jedlička a Novák, Bořetice

Dne 16. 12. 2010 se v klubu Havana v Ústí nad Labem uskutečnila pravidelná, nicméně slavnostně pojatá vánoční degustace vinařství Jedlička – Novák z Bořetic. Průvodcem nám byl zástupce firmy, na Moravě žijící Krušnohorec, Honza Varga.

 
Na akci se dostalo zhruba 50 členů. Záměrně říkám dostalo, protože přes obrovský zájem jsme vybrali pouze ty, kteří chodí pravidelně a účast tak měli v podstatě za odměnu. Spolupráce s Honzou a jeho kolegou při přípravě večera probíhala jak na drátkách, takže krátce po sedmé jsme mohli začít. Všichni se moc těšili. Honza u nás víno předváděl již několikrát a vždy s úspěchem. Mohli jsme tak ochutnat řadu vín ročníku 2009 a některá z roku 2008.
 
O vinařství jsme zde psali již několikrát, novinkou je snad jen to, že už obdělávají přes 50 hektarů, hrozny nenakupují, sklízí strojem a letos přišli o zhruba 40 procent úrody. Večer zahájil Petr milosrdně krátkým proslovem, v němž zhodnotil činnost v uplynulém roce, poděkoval sponzorům a udělal účastníkům žízeň.
 
Začalo se tradičně bílými víny, nejvíce mi chutnalo první cuvée Moravský muškát a Ryzlink rýnský - jednoduché, s příjemnou vůní a dobře pitelné a dále Pálava - pěkně vonící, vyvážená, neagresivní. Vítěz závěrečného losování degustačních listů si vybral právě tuto láhev. Dozvěděli jsme se nové informace o botrytidě a vinařově netradiční pomoci přírodě. Hrozny jsou totiž touto plísní očkovány záměrně, což je zajímavý (prý legální) postup. Zvýšené množství cukru ve sklizni minulý rok vinařství zvládlo vyššími alkoholy.
 
Po první přestávce následovala kulturní vložka v podobě Anity, která předvedla vystoupení břišního tance. Bylo to příjemné zpestření večera a líbilo se nejen pánům.
 
Z červených vín mi chutnal Cabernet moravia. Moc příjemné víno, lehce doslazené a Merlot, což mě nikdy nenapadlo, že přiznám. Plné, dobře chutnající víno s lehce kořenitou chutí. Honza uvedl, že uvažují o školení červených vín v klasických dřevěných sudech k dalšímu zlepšení chuti. V současné době mají vína buď v kovových tancích nebo v bariku.
 
Kácary jsou pojmenované po nyní již neexistující trati, která byla rozorána a přejmenována. V cuvée je namícháno Rulandské modré, Svatovavřinecké a André v tajném poměru. Ani toto víno nebylo vůbec špatné. Obecně je škoda, že naši vinaři tento typ vína, tedy cuvée, příliš nedělají.
 
Před koncem Honza opět prokázal, proč jsou jeho degustace populární a ochutnávala se tři vína, která v plánu nebyla zanesena. Jednalo se o:
Ryzlink vlašský slámové, objem láhve 0. 375 litru, sladké, alkohol 7, kyseliny 5. 88, extrakt 35. 8 a zbytkový cukr 190. 3.
 
Veltlínské zelené slámové, objem láhve 0. 375 litru, sladké, alkohol 7, kyseliny 7. 56, extrakt 42. 8 a zbytkový cukr 163. 8.
 
Rulandské šedé ledové, objem láhve 0. 375 litru, sladké, alkohol 8, kyseliny 4. 77, extrakt 27. 7 a zbytkový cukr 150. 2.
 
Letošní rok byl dle Honzy úžasný na ledová vína, uvidíme, jak vinaři přetaví surovinu ve výsledný produkt. Z těchto specialit mi ale opravdu ledové chutnalo nejvíc. Mělo příjemnou, čistou vůni a chuť po lesním medu.
 
Nakonec přišli Ježíškovi pomocníci a v kostýmu andělů každému účastníkovi nadělili dárečky. Nějaké materiály od vinařského fondu a láhev červeného cuvée od vinaře z Božic u Znojma. Snad bude včem chutnat. Nám alespoň  pri lahvování, špuntování chutnalo náramně. Láhve jsme následně olepili vlastními etiketami a vznikl tak originální dárek.
 
A pak už se jen dopíjelo, prodávalo, přálo a radovalo, jak nám ty degustace letos pěkně skončily. Honzo, děkujeme a všem, kteří by tato vína chtěli ochutnat nebo přechutnat, Honza vzkazuje - přijeďte za námi do Bořetic, rádi se Vám budeme věnovat.
M.S.
 
Fotografie z degustace si mužete prohlédnout zde.
 
Etiketa Vánočního cuvée KPV