Jakostní vína

Jakostní víno smí být vyrobeno pouze ze schválených odrůd uvedených ve Státní odrůdové knize. Na jeho výrobu mohou být použity jen tuzemské hrozny sklizené z jedné vinařské oblasti, ve které musí proběhnout i výroba vína. Výnos nesmí překročit 12 t/ha a cukernatost hroznů musí dosáhnout min. 15 °NM. Víno musí splňovat jakostní požadavky a být zatříděno (SZPI), a to buď jako Jakostní nebo Známkové.

Jakostní víno odrůdové – víno nebo cuvée (směs) vyrobené z vinných hroznů, rmutu nebo z hroznového moštu maximálně 3 uznaných odrůd.

Jakostní víno známkové – víno vyrobené ze směsi hroznů, rmutu nebo hroznového moštu vyrobeného z vinných hroznů uznaných pro jakostní víno stanovené oblasti nebo smísením jakostních vín.

Víno označené vinařem jako známkové by mělo být každý rok vyrobeno ze stejných odrůd révy, stejně vyvážené, prostě podobné jako v minulých ročnících. Směsi vín, které jsou scelovány nepravidelně, se nazývají cuvée (čti kyvé). Vhodnou kombinací odrůd může vinař vytvořit velmi pěkná harmonická vína, která příjemně doplní každodenní stolování. Zejména ve Francii a Itálii tak vznikají celosvětově uznávaná vína.

Mošt určený pro výrobu jakostního vína lze přislazovat, maximálně však do 25,2oNM. Tento proces se jmenuje chaptalizace  a využívá se především u vín červených. Bez doslazení by vína byla plochá a prázdná. Na etiketě jakostního vína bývá název vinařské oblasti. Dále může obsahovat název vinařské podoblasti, obce či viniční tratě v případě, že hrozny pocházejí výlučně z uvedené lokality.