Slámové víno

Slámová vína jsou další speciální kategorií velmi kvalitních přívlastkových vín, která se  od ostatních liší technologií výroby. Pro výběr hroznů platí stejné podmínky jako pro ostatní jakostní vína. Toto víno se vyrábí pouze z hroznů, které byly před zpracováním skladovány a vysoušeny na slámě či rákosu nebo byly zavěšeny ve větraném prostoru, a to po dobu minimálně tři měsíce.

K výrobě se používají vyzrálé hrozny (většinou s cukernatostí přes 21°NM) sklízené na přelomu října a listopadu. Průběžné kontroly a odstraňování poškozených bobulí pomáhají předcházet hnilobě, která představuje jedno z největších rizik výroby. Během tří měsíců se odpaří podstatná část vody, takže podíl cukru dosáhne zhruba 20% hmotnosti (bobule v tomto stádiu připomínají rozinky).
 
Takto připravené hrozny se zpracovávají nejpozději z celé sklizně, často až v březnu následujícího roku. Výlisnost seschlých hroznů je nízká a obvykle nepřekračuje 20% (zhruba 4x méně než u běžných vín). Podle vinařského zákona musí mošt dosahovat cukernatosti minimálně 27° NM. To obvykle nebývá problém, kvalitní slámová vína bývají vyráběna z moštu o cukernatosti kolem 40°NM.
 
Z důvodu vysokého obsahu cukru vyžaduje kvasný proces specifický přístup. K zakvašování je třeba použít speciálních kvasinek. Mošt se nesíří, kvašení je pomalejší a probíhá za vyšších teplot. Během kvašení je mošt nutno promíchávat. Kvašení je obvykle ukončeno v okamžiku, kdy je dosaženo zhruba 10% alkoholu. V tom okamžiku dosahuje obsah zbytkového cukru až ke 200 gramům na litr.
 
Slámové víno se obvykle školí 1-2 roky v dřevěných sudech. Výsledné víno má sytě žlutou barvu, výrazný buket a velký podíl zbytkového cukru. Nakonec se stáčí do menších skleněných lahví o objemu 0,2 nebo 0,375 litru.
 
Cena výsledného vína je poměrně vysoká, protože výlisnost sušených bobulí je velmi nízká. Víno se proto pije velmi výjimečně k přípitkům, jako aperitiv, digestiv nebo k dezertům.
 
Použijí-li se k výrobě vhodné odrůdy, jsou tato vína vhodná i k archivaci a vydrží i desítky let. Nejčastějšími odrůdami pro výrobu slámového vína jsou: Ryzlink rýnský, Veltlínské zelené, Ryzlink vlašský, Rulandské šedé, Tramín červený, Neuburské, Frankovka a Cabernet Sauvignon.