Stolní víno

Je to nejnižší kategorie vín na našem trhu, zařazená vinařským zákonem od r. 1995. Většinou jsou to vína lehká, méně extraktivní, určená k nenáročnému pití a stolování.

Jednou z podmínek uznání třídy „stolní víno“ je cukernatost hroznů při sběru, minimálně 11°NM. U těchto vín zákon povoluje zvýšení nízké cukernatosti moštu přídavkem řepného cukru, pro zvýšení obsahu alkoholu. Mošt určený pro výrobu stolního vína lze přislazovat i náhradním sladidlem. Víno lze stabilizovat běžně povolenými konzervačními přípravky.
 
Na etiketě stolního vína nesmí být uváděna odrůda, ročník vína ani oblast, podoblast či viniční trať. Stolní vína nepodléhají povinnosti zatříďování u SZPI.
 
Pro výrobu stolních vín slouží odrůdy moštové, ale také stolní a neregistrované. Není omezení ani ve směsování vín. Označovat jako stolní lze i víno s původem mimo ČR, ale výrobce musí v tomto případě označit původ vína na etiketě. Stolní víno nelze plnit do nádob o objemu menším než 1 litr.