Výběr z cibéb

Výběr z cibéb je speciální kategorie přívlastkových vín, uznaná vinařským zákonem teprve v r. 2004. Svým charakterem má blízko k vínům slámovým a botrytickým sběrům.

Víno se vyrábí z moštu vylisovaného z pečlivě přebraných, přirozeně přezrálých, seschlých bobulí révy (tzv. cibéby), často napadených šedou botrytickou plísní (Botrytis cinerea). Hrozny dozrávají až do sběru na keřích, po sběru již nesmí být dosušovány. Mošt musí mít po vylisování minimální cukernatost 32oNM.

Zakvášení probíhá za pomocí speciálně vyselektovaných kvasinek. Víno s ohledem na vysoký obsah cukru prokváší pomalu a zastavuje se, když alkohol dosáhne objemu okolo 10%. Po dokvašení se víno školí 1-2 roky v dubových sudech. Po dozrání se plní do malých lahví o objemu 0,2, 0,375 nebo 0,5 l.

Pro výběry z cibéb je typický vysoký zbytek přírodního cukru mezi 100-200 g/l, obvykle nižší obsah alkoholu (okolo 10%) a vysoký extrakt (35-50g/l). Polosladké výběry jsou spíš vzácností, ale občas se objevují.

Víno má sytější barvu, v chuti je plnější a ve vůni obvykle dominují rozinkové a medové tóny. Někdy je přítomný i botrytický buket, pryskyřičné aroma a chuť sladkého přezrálého ovoce. Používány bývají především odrůdy, které v našich podmínkách snáze dozrávají a rychle zvyšují cukernatost. Typické jsou Pálava, Rulandské šedé, Tramín, Ryzlink vlašský a Chardonay.