Desatero

pro návštěvníky

Každá vinná degustace je trochu jiná podle toho, co preferuje její organizátor. Abychom předešli zbytečným dohadům a zejména nováčkům usnadnili představu, co od nás a našich degustací vlastně mohou čekat, sepsali jsme toto desatero.

Možná to po přečtení desatera nevypadá, ale nováčky máme rádi a jsme k nim ochotní. Rádi jim zodpovíme všechny dotazy, a pokud pošlou kvalitní obrázek v bikinách, tak se na ně i hodně těšíme.

1.

1. Na degustaci se musíte přihlásit předem, příchod bez přihlášení bude mít ten efekt, že vás na degustaci nepustíme, neměli byste si kam sednout.

ihlášení proveďte dle instrukcí v sekci registrace na degustaci.

2.

Pečlivě před přihlášením zvažte, zda opravdu dorazíte. Pokud byste se přihlásili a bez omluvy nepřišli, s největší pravděpodobností vás zařadíme na černou listinu a na žádnou naší degustaci se pak hodně dlouho nepodíváte. Pokud přihlásíte někoho dalšího, odpovídáte za něj.

3.

Nepožadujeme společenský oděv, oblékněte se běžně a pohodlně. Na druhou stranu použité montérky a tričko s nápisem „Vypiju, co teče“ taky asi nejsou tím pravým řešením.

4.

Degustace začíná v 19.00 a čekáme maximálně pět minut. Příchod prosíme mezi 18. 20 a 18. 45. Pokud nám dá někdo vědět, že nestíhá a dorazí později, nečekáme na něj, ale může pak po svém příchodu dochutnat vzorky, které mu unikly. Ovšem pozdní příchod musí být výjimkou, nikoliv pravidlem.

5.

 Sál plníme na maximální rozumnou kapacitu, tedy aby vám při degustování bylo příjemně. Nelze ovšem požadovat, že u stolu pro šest budete dva, protože vám cizí lidé vadí. Degustace je i o kontaktu s jinými vínomilci.

Pokud chcete s někým sedět u stolu, sdělte nám to, pokusíme se vyhovět. Berte na vědomí, že nejsme seznamka, ani nehodláme luštit rébusy. Tudíž požadavky typu „Chci sedět s Pepou, ale ne s Maruškou, a pokud ano, tak jen tehdy, když u toho nebude Míra s Alicí okamžitě ignorujeme.

K dispozici je voda, chléb a sýr na neutralizaci chuti, žádná jídla ani občerstvení během degustace nejsou podávána.

Prázdný půllitr uprostřed slouží k odlévání vzorků a po skončení degustace se neexuje, ale vylijeme ho.

6.

V hotelu platí přísný zákaz kouření. Kouřit je možné o přestávce před budovou. 

Degustace je přerušena jednou přestávkou, obvykle po bílých vínech, zhruba v polovině.

7.

 Je jistě milé, že se vnoučkovi klube první zub, přidali vám v práci nebo vám zemřela tchýně. Klidně o těchto radostných událostech informujte ostatní, ale po degustaci! Vinař nemá místo krku amplión, jel k nám obvykle skoro 400 kilometrů, takže poslouchat jeho výklad a nerušit je elementární slušností.

Degustaci lze přirovnat k návštěvě kina nebo divadla, kde jistě také neokřikujete Hamleta a nepředvádíte ostatním svůj nový svetřík včetně praktické zkoušky všech zúčastněných.

Vinař obvykle předává své znalosti zábavnou, rozuměj praktickou a stravitelnou formou, neočekávejte ovšem zábavnost typu jízda na jednokolce nebo tahání holuba z nosu.

Během degustace vypněte mobilní telefon. Možná přijdete o životní obchod s diamanty za miliardu, ale daleko spíše si lépe užijete degustaci.

8.

Vinař předvádí obvykle 12 vín, ochutnáte tzv. degustační vzorek, tedy relativně malé množství vína. Důvod je ten, abyste po ukončení degustace našli dveře. Nepožadujte po nalévajících lampy” vzorku stylem „Dolej, Bušku, já to snesu!“ nebo „Když jsem si to zaplatil, tak vám tu vypiju i mrtvýho voko!“. Pokud nějaký vzorek vynecháte, lze ho nahradit jiným. Vzorky si můžete přepít v libovolném množství do vypití po skončení degustace.

Degustace končí závěrečným losováním výherce jedné láhve a sdělením nás, organizátorů, že končí oficiální část degustace.

Oficiální část degustace končí obvykle v 21. 30, neoficiální před 23. 00.

9.

Veškerá ochutnaná vína si po skončení oficiální části můžete zakoupit ihned na degustaci přímo od vinaře. Do té doby prosím zůstaňte na místech, nejsme v komunismu a nepřivezli nám banány.

Vzhledem k zájmu všech o nákup lze zakoupit maximálně dvě láhve od jednoho druhu při jednom nákupu, aby se dostalo také na další účastníky.

10.

Vzorky po skončení degustace vám nalijeme u pultu do skleničky nebo skleniček. Větu Dej sem flašku, ať sem nemusím furt courat!“ nepoužívejte.